Produkty Lýsi – pytania i odpowiedzi

TranLýsi to firma o bogatej historii, sięgającej do 1938 roku, i głębokiej pasji do doskonałości. Firma jest światowym liderem w dziedzinie badań, rozwoju produktów, produkcji tranów i olejów rybnych. Naszym celem jest nie tylko zaspokajanie potrzeb klientów, ale również troska  o ochronę środowiska. Dlatego każdy nasz produkt jest starannie opracowywany zgodnie z najwyższymi standardami jakości i z poszanowaniem środowiska naturalnego. 
W Polsce trany Lýsi oraz kapsułki Lýsi Omega 3 są dostępne od wczesnych lat 90.

 

Q&A

Jak wygląda proces produkcji tranu islandzkiego z wątroby dorsza, od połowu po pakowanie?

Wątróbki z dorsza są skupowane od rybaków z całej Islandii i transportowane do zakładu Lýsi w miejscowości Þorlákshöfn, gdzie produkuje się olej nierafinowany. Następnie surowy olej jest transportowany do głównego zakładu w Reykjavíku, a tam olej jest oczyszczany poprzez pięciostopniowy proces rafinowania, standaryzowany i napełniany do butelek.

Same wątróbki z dorsza w tranach Lýsi pochodzą głównie z Obszaru Połowów FAO 27 (północono-wschodni Atlantyk) – źródło

 

proces produkcji tranu

 

Jakie są zalety tranów Lýsi? 

Tran Islandzki Lýsi, czyli olej z wątroby dorsza atlantyckiego, to płyn, który dzięki specjalnym technikom produkcji i oczyszczania posiada aksamitną konsystencję, delikatny smak i praktycznie niewyczuwalny zapach. Nie daje efektu „odbijania się”, nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach. Co więcej, dzięki dostępnym wersjom smakowych i możliwości wykorzystania jako naturalny składnik przepisów kulinarnych, jego suplementacja to czysta przyjemność.

 

faq 2Czym charakteryzuje się skład produktów Lýsi? 

Walory prozdrowotne tranu islandzkiego Lýsi wynikają z bogatego składu. Produkt obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (dwie aktywne formy: kwas eikozapentaenowy EPA i dokozaheksaenowy DHA), witaminy A i D oraz inne składniki odżywcze, które wspierają zdrowie serca, mózgu, stawów i skóry. Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają w obniżaniu poziomu lipidów oraz cholesterolu, obniżają ciśnienie tętnicze i wykazują działanie profilaktyczne w przypadku chorób sercowo-naczyniowych, wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększają wrażliwość tkanek na działanie insuliny i przyczyniają się do regulacji stężenia glukozy we krwi. Witaminy A i D regulują pracę układu immunologicznego, są kluczowe dla prawidłowej pracy mózgu. Dodatkowo witamina A wpływa na stan skóry i nabłonków, a witamina D uczestniczy w metabolizmie wapnia i reguluje proces różnicowania komórek.

 

Czy trany Lýsi zawierają metale ciężkie?

Wszystkie produkty Lýsi spełniają europejskie normy dotyczące bezpieczeństwa żywności. Metale ciężkie naturalnie występujące w wątróbkach są usuwane w trakcie procesu rafinacji.

 

Czy tran Lýsi zawiera jod?

Tran z wątroby dorsza Lýsi nie zawiera jodu.

 

Czy tran Lýsi jest bezglutenowy?

Tran z wątroby dorsza jest bezglutenowy.

 

Czy tran z wątroby dorsza Lýsi Junior jest testowany pod kątem różnych zanieczyszczeń?

Wszystkie oleje są testowane dwa razy w roku w zewnętrznym laboratorium, aby potwierdzić sprawdzone metody oczyszczania stosowane w produkcji. 

 

faq

 

Jaka jest różnica między kapsułkami do żucia Omega 3 Perełki a tranem z wątroby dorsza Lýsi Junior?

Perełki Omega 3 do żucia to kapsułki zawierające olej rybny Omega-3, podczas gdy Lýsi Junior to tran z wątroby z dorsza z dodatkiem oleju z tuńczyka, opracowana w celu zwiększenia ilości DHA, która jest szczególnie ważna dla dzieci. Zawartość oleju z wątroby dorsza wynosi ponad 50%. 

 

Czy tran z wątroby dorsza Lýsi Junior jest testowany pod kątem różnych zanieczyszczeń?

Wszystkie oleje są testowane dwa razy w roku w zewnętrznym laboratorium, aby potwierdzić sprawdzone metody oczyszczania stosowane w produkcji. 

 

Dlaczego tran z wątroby dorsza Lýsi jest butelkowany w przezroczystych szklanych butelkach? Jak jest chroniony przed słońcem?

Każda butelka jest pakowana w kartony, które chronią przed światłem słonecznym. Po otwarciu butelki rekomendujemy przechowywanie butelki w lodówce w wyciętym kartoniku w celu uniknięcia tłustych plam.

 

Od jakiego wieku dzieci mogą przyjmować tran z wątroby dorsza Lýsi?

Stosujemy się do rekomendacji Islandzkiej Dyrekcji Zdrowia, która zaleca, aby dzieci zaczęły przyjmować olej z wątroby dorsza, gdy zaczną jeść stałe pokarmy, zwykle w wieku około 6 miesięcy. 

 

Jak długo po otwarciu butelki tran pozostaje bezpieczny do spożycia?

Nie ma żadnych formalnych rekomendacji, ale zazwyczaj są to dwa miesiące.

 

faq

 

Dlaczego wartość TOTOX jest ważna?

TOTOX to wskaźnik oksydacji tłuszczu, określający jakość danego produktu. Dotyczy on również tranów. Wartość TOTOX według światowych organizacji, w tym Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), powinna być niższa niż 26. Tran - niezależnie czy jego wartość TOTOX wynosi 4 czy 20 - to tak samo wysoko jakościowy i świeży produkt. Wskaźnik TOTOX tranów Lýsi jest wyznaczany dla każdej serii produktu i waha się w przedziale od 4 do 16. 

 

Czy wartość TOTOX zmienia się w czasie - po butelkowaniu czy po otwarciu butelki?

Okres trwałości wynosi 3 lata, a badania stabilności potwierdzają, że olej z wątroby dorsza w zamkniętej szklanej butelce jest zgodny ze specyfikacją w tym okresie. Po otwarciu butelki i kontakcie jej zawartości z tlenem, utlenianie oczywiście wzrasta.

 

Jak przechowywać trany Lýsi? 

Po wyjęciu butelki z opakowania odetnij jego górną część. Przechowuj butelkę w wyciętym kartoniku, aby uniknąć tłustych plam. Tran najlepiej smakuje schłodzony, dlatego przed użyciem włóż butelkę w wyciętym pudełku do lodówki. Po otwarciu butelki tran należy przechowywać w lodówce.